LA..LA....laa.. happy together 4'EVER!!!

Daisypath Anniversary tickers

Selamat Datang ^_^

Ini adalah personal BLOG ibu ANNUR!

kawan-kawan juga dijemput untuk singgah ke

BLOGSHOP GOBOK ANNUR

GOBOK_ANNUR ~ Your Quality.Affordable.Muslimah.Apparel Wardrobe

Thursday, November 10, 2011

KISAHNYA DI THAI...

Salam, emmm… lama tak berblog.agak sibuk sampai tak updated sambutan hari jadi ANNUR HASSAN punn…KISAHNYA DI THAI…!

Sebelum cerita pasal Annur birthday tu, nak ucap takziah kepada warga THAI yang sedang hadapi musibah banjir besar sekarang ni.Tengok TV, depa kata 2/3 Thai sudah ditenggelami air akibat banjir!!.. Terbaru BERNAMA melaporkan situasi disana bertambah baik apabila banjir mulai surut :).  Dan sekarang, mereka yang berada di Pantai Timur pun sedang buat persiapan untuk hadapi kemungkinan banjir disamping buat sambutan HARI RAYA HAJI <>

Banjir ini adalah yang terburuk di Thailand dalam tempoh 5 dekad. Sekarang hari-hari hujan di Malaysia pula, so kita pun kena bersiap sedia. Bukan pasal banjir saja, tapi kemungkinan tanah runtuh pun boleh jadi dengan keadaan cuaca sekarang tau.. Semua kuasa ALLAH!


OK ini kisah di Thai jugak lah-KRABI >> AO NANG , KRABI!!!

Sebenarnya, masa kami ke Thai <16-19 Sept> memang da start banjir dah. Tengok berita kat sana, tak faham apa pun- tu yang tengok je = tau ler banjir . Alhamdulillah tempat yg kami pergi tak terjejas time tu. Yang effected mula-mula area Utara Thai. Krabi ini terletak di bahagian barat wilayah Selatan Thai,

Kami dan officemate dari Wingspan . Ni kira family day gitu…



1st DAY>>> 16 sept <="" anak="" birthday…="" hari="" malaysia="" p="" year="">

Truly ckp ini 1st time juga aku naik flight !! Hehe ….Sampai petang tu kami menginapkan
Aonang Princeville Resort .. Memang syok tempatnya>> makanan HALAL.

Petang tu aktiviti santai geng Wingspan. Kami< ibu +annur > duk posing2 tepi kolam…
Lepas tu terus dinner ..then potong kek … ada gak aku bwk APOM LADYBIRD tempah khas utk Annur !

2nd DAY >>> Aktiviti Elephant Tracking !!
Lama gak perjalanan ke tempat tu.. Adalah lebih sejam!!! Mmg tido ler dlm van tu...Mmg mendebarkan!!... Tang dia panjat bukit kecik tuuu..hai macam nak tergolek..Alhamdulillah> Annur behave tak byk ragam ,, duk observe saja.




L epas tu kami gi tempat Rafting…sebelum depa  rafting, kami berjalan kaki dalam 10 minit ke tempat air terjun tapi kami  tak terjun lor..dan tak rafting..Cuma layan feel sambil posing2 dan menikmati keindahan alam ciptaan Allah >>> Subhanallah!! Tenang  dengar deruan air yang deras mengalir :). Syok!

Lepas tu kami pun balik ke resort.. Ada yang yg teruskan adventures dengan main XTV.. Tapi kami da tak larat la.. Hubby kata rafting tu sangat mengujakan… emmm… tunggu lain kali ler, aku rafting dengan Annur kat mana-mana sungai…haiiii.

MaLAM >>dinner..mmg terbaekkk kat resort ni  >> SHEDAPP

3rd DAY>> AKTIVITI KE LAUTTT
Betul lah kami ke laut.. Naik bot tuu… Syukur , tak mabuk laut.. Cuma en somi je yang rasa nak muntah..rasa je… hai tak biasa kot… ceh, Annur steady jer… dan kerja nya observe saja.. Org kacau baru gelak2 .. Jalan pun tak berapa mahir time tuu.. ><

Kami singgah 3 Pulau … pulau pertama main2 dengan ikan warna2.. Heheh.. Tp time tu panas gak.. Pulau kedua pun macam syok… tapi sebab ramai sangat orang tu jadi macam x best sket…

Pulau ketiga >> makan2. tapi sebelum tu depa sempat snorkelling sekejap .. Sebab hujan la pulak.. Makan mmg syok bagi ku..huhu .. Tp hubby tak sedap perut >> mcm mabuk2 laut sket..haii.. Kami steady ler..hehehe

Balik dari pulau tu sempat lah kami berendam… huiii..mula2 mmg x sabor ler. Nak terjun. Tapi me kena tunggu turn lor.. Tunggu hubby naik bot balik!!... Dapat ler snorkelling!!! Nasib ada simpan contact lens masa kawen dulu lagi… alhamdulillah, dapat lah aku melihat keindahan alam lautan!!! Subhanallah >> amazing:)






Balik to..kami dibadai hujan!!! Agak lebat gak lah… mmg tido ..dalam hujan <

Sampai ke darat ingat boleh hooyeh..sebab da penat sgt!.. Sekali kami mendarat kat tempat lain pulak!!!..kena naik tram gitu… mcm lori . Masa naik bot pagi memang depa resort je… tp sebab faktor  air pasang surut lain-lain> tu yang kena mendarat tempat lain.. Naik2 tram tanya tourist guide tu berapa lama nak sampai.. Dia boleh buat lawak lagi sejam..semua da berdengus je… penat ler…

Petang tu aku sempat memanjakan badanku yang keletihannn… pakej holiday ni ada free massage>>amik oil massage dan tambah scrub >>so Cuma 500 bath jee>>rm50 !!!.. Berbaloi :) aku ni mmg tak pernah ler spa2.. Tapi amoy2 tu kata murah!!!... Aku pun sengeh leh sampai telinga kat en somi..hihik.nasib Annur mau sama amoy2 .. So, time aku ke Spa.. Dia main2 dgn amoy2 ler …bapak da tak larat dohh….huhu..malam tu annur ada mcm nak demam sket.. Tp da standby bwk ubat siap2… dan nak tidur tu dia muntah susu Ibu… maybe perut masih rasa bergelora… sebab ke lautt…siann..

Esoknya kami pun bertolak balik dalam pukul 11pagi…untuk pengetahuan, waktu kat sana lambat 1 jam dari waktu malaysia.

Benda yang agak berguna bila time holiday ramai2 dan macam2 aktiviti adalah jam>>> jgn bagi tak punctual, nanti org tertunggu kita pulak.. Dan untuk senang match>> aku Cuma bawak 2 tudung express HITAM dan CREAM..yeay, sarung je dgn mana2 baju yg sesuai… berbaloi..

My vacation feell good because I'm fully Breastfeeding mum!!! So tak yah pk2 nak bwk botol.. Susu… termos or what so ever!!! Yeaayy enjoy BF 


Alhamdulillah… percutian yg indah!..masa balik kat Airport Karbi hujan..lebat, nasib Airport dia canggih sket dr LCCT, takda lah jalan outdoor utk naik ke flight… masa balik ni Annur ada sket mengaruk… maybe keletihan… tp GOOG gurl… :)

Monday, October 17, 2011

HARI rAYA >>versi Johor...













Salam
ni 1st timer sambut hari raya kat PONTIAN...tp sekejap je..dlm kul 10pg lepas salam2>> kami terus gerak blk kl.. ni pun 1st timer Annur beraya dgn baju raya... dan alhamdulillah dia dah pandai pun jln masa kat pontian...syukur..la ni da laju sket tp stil lum kukuh ..kdg2 jatuh gak...

dan ni 1st time juga beraya tanpa Encik>>> al-fatihah buat arwah...

kami sampai 2 hari awal..so dpt puasa..tp tak dpt g terawih kat masjid sebelah..harap tahun dpn dptlah..
ramai jugak yg ada masa raya pertama. cuma Mimi > pak long n family je kami x dan tunggu.. sbb nak teruskan perjlnan ke utara plak esoknya....

ptg sampai damansara damai..lenggang je... xda org sgt pun..ada pun org2 asli area ni je...mlmnya aku jatuh tangga..sakit blkg sbb kena plak tombol pintu.. tu excited nak mkn mcD...da la org raya mkn ketupat...dan tapau laksa johor ..huhu lazat...

p/s cerita da basi sbb byk agenda sgt september..huhuhu
Annur sudah setahun sebulan>> sudah ada 6 btg gigi..dan pandai potpet2.. org ckp kat h/p dia pun sibuk nak ckp...skrg pandai gak merajuk2... nak sesuatu> x dpt melentun2 bdn kat lantai...haii..bila dpt sengih je dia aiii...skrg x syok hp sony sudah arwah..nak snap2 jd x best kena guna kamera plak... tp skrg prefer rekod guna handycam keletah dia..nanti besaq Annu blh tgk... :)

Friday, August 26, 2011

DIARY RAMADHAN saye ^_*

ALHAMDULILLAH.... syukuran YA ALLAH~ byk yg sudah ku tempuh ramadhan kali ini...semoga usaha dan amalku diberkahi..>>amin

cerita pasal diary..mmg da lama da tak tulis diary..last dulu masa time memula masuk mengaji U>>>after that sudah resign tulis diary daaa... ini diary alaf baru blog ku my_brain..huhu

diary ramadhan ku kali ini ditempuh bersama Annur Hasanah lah...teman setia ku. apa yg kami buat>>

Pergi live show TANYALAH USTAZ di masjid NEgeri sabtu lepas<<>>

memula bangun awal sket, plan nak solat subuh kat sana siap plan nak singgah McD utk mkn ringan2 after sahur kat umah... tp awal kami agak lambat gak... tgh siap2 nak g da azan, so kamikeluar lepas subuh kat umah jee...alhamdulillah, sampai dgn selamat.. masa sampai masih gelap, tapi... penuh gak kereta kat parking tu!

topik aritu>> MENCARI YG HALAL
Ustaz Mohad Amri Abdullah, Penolong Pengarah Kanan Hab Halal, JAKIM
mmg kerja wajib nih>>> nak jadi darah daging kan..
sapa yg tertinggal blh Download kat sini > TANYALAH USTAZ
khuyuk nye ~~~ budak bertuah ni mandi kat masjid :)

mula tu, sampai2 terus aku masuk bilik seminar tempat khusus kawen dulu.. tp segan le plak>> cik annur baru bangun...x mandi lagik..so, aku kuar g mandikan dia...dah tu duk le kami kat dlm tu mendengar perbincangan tentang halal nih..dah tu boss panggil ajak lepak anak beranak kat luar tgk dr big screen jeee

alhamdulillah,ada yg dpt di rungkai daaa kesangsian aku>> pasal isu Rennet dlm keju>>>  dulu pernah heboh gak pasal isu keju nih..sehingga membantutkan kesukaan aku terhadap keju..huhu..ni aku nak selit cerita pasal keju dan arwah encik...huhu..

~~~~~setiap kali arwah encik dpt gaji tiap2 bln , dia selalu akan tanya kami 2 org, aku dan fakar abg ku..sbb time tu kami dua je yg sekolah pg, "Ada apa2 nak kena bayar tak?? duit buku ke @ ada nak beli apa?" masa tu pagi lepas subuh.. dia siap2 nak g kerja dah..kami plak siap2 nak g tunggu bas sekolah pakcik hadi...puaslah aku pk apa yg memerlukan duit utk dibayar ek..seingat aku time tu aku tingkatan 1...si fakar tu cepat je cakap dia nak beli but kasut bola dia>> berapa byk kasut bola ler ko nih..asyik2 kasut bola baru.. bila encik tanya aku lagi... yg aku terfikir nak makan KEJU...huhu, iyalah time tu baru jinak2 nak jd org poteh.. mkn keju...aku dengan confident kata "Zanariah nak beli KEJU je encik">>>

encik sentap jap... keju??? "KEJU je..?lain-lain takda?" aku yg naif pun kata "iya,keju jee?" dia pun bg aku sepoloh ringgit>> yg time tu agak bear nilainya utk aku g main jauh-jauh beli sendiri...wawawa bangga aku dpt duit beli keju sendiri...arwah encik sengeh je time tuuu... cam ada makna x dickp... tp masih aku terpk nape??? sampai ler aku beli dan mkn keju tu..baru aku perasan....Aku cuma nak mkn KEJU, sedang abg aku amik peluang utk dpt satu yg lebih besar nilainya berbanding aku..huhu, napelah aku tak mintak kasut gak ke..? baju ke?? "

masa tu je aku nyesal> skrg aku x rasa pe dah, anggaplah aku jujur dgn encik>> semoga sengeh encik tu tanda bangga dgn kejujuran aku...al'fatihah utk arwah

<<< blk semula pasal halal haram keju...aku da x sangsi lagi>>> janji ada logo HALAL dr JAKIM dan authority yg sewaktu dgn nya dan diiktiraf JAKIM...harap Jakim buat betul2lah kerja diaa...

lepas ni blh g cari keju daaa yeayyyy!



video


Aku dengan rasminya, semalam telah berjaya membuat sehelai baju buat julung kalinya tauu..khas utk ANNUR HASANAH..ibu buat dengan kasih sayang tau..aku guna kain tudung hitam lama aku yg da tak pakai2 pun..dgn kain putih yg patut dulu buat baju nikah ku...x jd guna kain tu sbb beli siap je..hehehe

cube tgk anak ku ni bergaya x???
Terima kasih tak terhingga kepada tuan punya mesin jahit a.k.a SIL ku, kak mohaizah...byk halangan dan cubaan telah aku tempuh dlm membikin baju ini ,,lebih-lebih lagi bila mesin tu disahkan kena hantar services atas sebab yg tak dpt dielakkkan, alhamdulillah siap kejap je dan dekat je SINGER SERVICE CENTER kat kaw. perindustrian TAGO tuuu...dptlah encik hubby lari2 balik amik aku utk hantar mesin tu service... takdir nak rosak time kat tgn aku kan ..redha...INILAH HASILNYA ..SYUKUR SGT2!!!

ANNUR DA ADA BAJU RAYA >>> IBU BUAT KHAS UTK ANNUR

dan Annur pun dah pandai bertahtih tau!!!! SYABAS anak ku..ALLHAMDULILLAH

"YA ALLAH, berkati setiap langkah anakku, semoga langkahnya menuju jln2 yg diredhai MU~ AMIN"

Monday, August 8, 2011

RAMADHAN PERTAMA ...

SALAM RAMDHAN..

Ini ramadan pertama bergelar IBU>> hari ini genap SEMINGGU berpuasa..1 Ramadhan kami sambut di KOdiang.. dan dirancang ~insyaALLAH.. akhir ramadhan kami sambut di Pontian pulak... mesti syok..dpt lah tgk org berbondong2 pergi terawih kat masjid sebelah umah...aku berharap jugak dpt pergi............sayu..

Sayu~ sbb selalu kalau pergi ENCIK yang galakan dan arwah mmg selalu solat jemaah 5 waktu kat masjid tu... malangnya tahun terakhir hayatnya, dia tak dpt pergi terawih.. terlantar di HKL... berbulan-bulan. Masa melawat arwah dulu... dia asyik kata "Encik rugi..encik rugi.." aku tanya rugi apa? dia jawab " Tak dapat pergi terawih kat masjid".. aku pulak hanya mampu bagi semangat dan redakan sebak hati dia utk terus bersabar dan berjuang..."Takpa, nanti kalau encik dah baik.. dapat blk kg..hari-hari pun boleh pergi.."

Tapi siapalah aku untuk melawan takdirNYA...Dia lebih menyanyagi Arwah encik... Semoga Ramadhan ini pun turun membawa bahagia untuk arwah di alam sana...

Dan inilah ramadhan pertama ku tanpa encik....namun aku bersyukur juga diberi kesempatan sambut aidilfitri di akhir hayatnya... sebagai kenangan untuk dikenang..

Persiapan beraya tahun ini sebagai seorg ibu sedikit mencabar>> sbb mestilah kena puasa dulu..huhu.. puasa dan menyusukan Annur... kadang-kadang plak x hengat.. tapi si Annur plak kuat x blh kata..ibu da nak tido pun x lena sbb annur tarik2 rambut suh main sama... ibu x larat la, puasa...ALASAN ... kena lah makan dan minum secukupnya..dan makan supplement>> currently makan set BF shaklee..

Semalam jemput my bro Nain dan family berbuka kat umah... masak Nasi ayam Hainan...>>resepi dari Myresepi..(tqvm)... misi berjaya... Aierin makan bertambah ..maknanya boleh tahan jugak CUKNA ni masak..huhu>> pengkritik tetap ku still kata blh IMPROVE...insyaALLAH. akan diusahankan dilain masa.
Harap segala kekurangan semalam dapat diperbaiki..terima kasih kerana telah menjadi testimoni ku secara tidak langsung... >>aku tak berapa pandai memasak>>> arwah encik pun risau dulu... sbb tu kena lah belajo skrg...., tp hubby ku terror masak, dia bangga sbb ayam yg digoreng nya laris sehingga licin... goreng special!.. iya>> dia mmg rajin try resepi reka sendiri.. dan lebih cekap di dapur

Sekarang plak tgh plan utk menjahit baju raya Annur> tadi da potong surat khabo..hah anak aku nak pakai baju kertas ker?? oooo tidak..tidak.. itu cuma mock-up saja.. almaklum.. dia lum ada baju kurung so kena try n error.. nanti nak try sarung tang leher tu..tgk boleh lepas x lubang yg aku buat kat mock-up baju tu..kalau x kena besaq kan ler sket... da approve, baru boleh proceed gunting kain... hehehe,,tu pun kain try2...kalau jadi >>baru beli kain betul2 plak..macam main kedai jahit plak...

Aku cuma ada 2 MINGGU sahaja untuk projek jahit menjahit ni..!!! sbb mesin jahit pinjam..diulang mesin jahit pinjam perlu dipulangkan kepada tuan punya iaitu SILkuuu.. sebab dia ada misi meng"alter" baju raya anak beranaknya plak... mampukah aku...??? TUNGGU...

p/s> Annur sudah tumbuh 2 gigi atas jugak.. dan dah pandai nak masuk dapur jugak... ooo>>> RAJIN NYEEE....:) dan da pandai turun katil sendiri!!!

RAMADHAN PERTAMA ...

SALAM RAMDHAN..

Ini ramadan pertama bergelar IBU>> hari ini genap SEMINGGU berpuasa..1 Ramadhan kami sambut di KOdiang.. dan dirancang ~insyaALLAH.. akhir ramadhan kami sambut di Pontian pulak... mesti syok..dpt lah tgk org berbondong2 pergi terawih kat masjid sebelah umah...aku berharap jugak dpt pergi............sayu..

Sayu~ sbb selalu kalau pergi ENCIK yang galakan dan arwah mmg selalu solat jemaah 5 waktu kat masjid tu... malangnya tahun terakhir hayatnya, dia tak dpt pergi terawih.. terlantar di HKL... berbulan-bulan. Masa melawat arwah dulu... dia asyik kata "Encik rugi..encik rugi.." aku tanya rugi apa? dia jawab " Tak dapat pergi terawih kat masjid".. aku pulak hanya mampu bagi semangat dan redakan sebak hati dia utk terus bersabar dan berjuang..."Takpa, nanti kalau encik dah baik.. dapat blk kg..hari-hari pun boleh pergi.."

Tapi siapalah aku untuk melawan takdirNYA...Dia lebih menyanyagi Arwah encik... Semoga Ramadhan ini pun turun membawa bahagia untuk arwah di alam sana...

Dan inilah ramadhan pertama ku tanpa encik....namun aku bersyukur juga diberi kesempatan sambut aidilfitri di akhir hayatnya... sebagai kenangan untuk dikenang..

Persiapan beraya tahun ini sebagai seorg ibu sedikit mencabar>> sbb mestilah kena puasa dulu..huhu.. puasa dan menyusukan Annur... kadang-kadang plak x hengat.. tapi si Annur plak kuat x blh kata..ibu da nak tido pun x lena sbb annur tarik2 rambut suh main sama... ibu x larat la, puasa...ALASAN ... kena lah makan dan minum secukupnya..dan makan supplement>> currently makan set BF shaklee..

Semalam jemput my bro Nain dan family berbuka kat umah... masak Nasi ayam Hainan...>>resepi dari Myresepi..(tqvm)... misi berjaya... Aierin makan bertambah ..maknanya boleh tahan jugak CUKNA ni masak..huhu>> pengkritik tetap ku still kata blh IMPROVE...insyaALLAH. akan diusahankan dilain masa.
Harap segala kekurangan semalam dapat diperbaiki..terima kasih kerana telah menjadi testimoni ku secara tidak langsung... >>aku tak berapa pandai memasak>>> arwah encik pun risau dulu... sbb tu kena lah belajo skrg...., tp hubby ku terror masak, dia bangga sbb ayam yg digoreng nya laris sehingga licin... goreng special!.. iya>> dia mmg rajin try resepi reka sendiri.. dan lebih cekap di dapur

Sekarang plak tgh plan utk menjahit baju raya Annur> tadi da potong surat khabo..hah anak aku nak pakai baju kertas ker?? oooo tidak..tidak.. itu cuma mock-up saja.. almaklum.. dia lum ada baju kurung so kena try n error.. nanti nak try sarung tang leher tu..tgk boleh lepas x lubang yg aku buat kat mock-up baju tu..kalau x kena besaq kan ler sket... da approve, baru boleh proceed gunting kain... hehehe,,tu pun kain try2...kalau jadi >>baru beli kain betul2 plak..macam main kedai jahit plak...

Aku cuma ada 2 MINGGU sahaja untuk projek jahit menjahit ni..!!! sbb mesin jahit pinjam..diulang mesin jahit pinjam perlu dipulangkan kepada tuan punya iaitu SILkuuu.. sebab dia ada misi meng"alter" baju raya anak beranaknya plak... mampukah aku...??? TUNGGU...

p/s> Annur sudah tumbuh 2 gigi atas jugak.. dan dah pandai nak masuk dapur jugak... ooo>>> RAJIN NYEEE....:) dan da pandai turun katil sendiri!!!

Monday, July 25, 2011

JuLAI aKan BerAKhIR..../

SALAM...

diam tak diam ..julai dah nak ke penghujung dah... byk yang ku tempuh di bulan Julai INI...

bemula dengan 1HB julai~ aku mula Berjualan secara OFFLINE kat tapak org CERAMAH politik, di dewan SERBAGUNA Seksyen 7, shah Alam... terima kasih kpd Suami terchenta yg memberi full SUPPORT dan dorongan untuk aku menapak dalam berniaga JUTAAN TERIMA KASIH !!! ^_^..

iya, plan asal aku ~CONSIGNMENT! ...
kami mulanya memberi konsingmen pada kenalan kami kat LABIS ..ejan yang kini da bergelar usahawanita sejak setahun lalu..huhu... INSPIRASI untuk berjaya nih,,,

tapi, encik hubby telah mencadangkan supaya kita menjual sendiri juga stok yang ada... so JULAI inilah permulaan nya...

pada minggu ke-2 JULAI~kami meniaga hujung minggu di PLAZA ALAM SENTRAL ~depan bowling... tingkat 4..ALHAMDULILLAH ~ rezeki ada walaupun sedikit.. tapi aku bersyukur dan berdoaan ada kemajuan dilain masa...AMIN

minggu ke 3 JULAI~sabtu 16 hb aku attend EXAM kemasukan PTD kat SMK SENTUL UTAMA...hurm..nyaris-nyaris sesat..tapi bersyukur juga ALLAH permudahkan... aku dah berusaha dan cuba sebaik mungkin..insyaALLAH, kalau ada rezeki disitu... mudah-mudahan ALLAH bukakan jalan nya..

ANNUR HASANAH~ semua kata dia tak meragam... alhamdulillah.sepanjang aku meniaga, dia senang diurus dan tak banya buat perangai... dan dia enjoy sebab jumpa ramai orang.. tidur pun lena ja dalam stroller walaupun agak bising MC kat stage bawah bebel...kalau da tidur mmg x hingat da...

annur da tak dibenarkan naik WALKER~ dia dah pandai manjat keluar!!! .. sekarang da pandai naik~turun tangga jugak... ibu  tak dan menggemuk...ari-ari excersice panjat tangga~ KEJAR ANNUR..~ she start to learn   AL-FURQAN gak... mudah-mudahan dia akan lamcar menyebut dgn cepat~AMIN..

Dan tak lupa gak... DIA SUDAH PANDAI BERDIRI SENDIRI~~~ huhuhu... semoga cepat plak berjln nyeee...dan tuju ke jln2 yg diredhai ALLAH~ AMIN...

Wednesday, June 8, 2011

2tahun Sudah ^_^

Salam.

Alhamdulillah~ Isnin baru lepas ni genaplah 2 tahun usia perkahwinan ku...
Dan sejak itu jugak aku telah berkecimpung dgn dunia Small Office Home Office a.k.a SOHO 
Agak sibuk kebelakang ini...untuk makluman skop kerja SOHO aku sudah bertambah baru ini...alhamdulillah.Buat lah apa yang mampu di buat, asal Annur ku tak terabai... rumah terurus dan yang penting hubby redha.

Kerja SOHO saya :
1) Dulu-kini-dan insyaALLAH selamanya =FREELANCE 3D MAKER... :)
2) Agen dropshipping= masih baru dan antara usaha awal utk berbisness
3) Peniaga Pakaian Muslimah Online= masih mencari tapak ^_^
4) Editor tak bertauliah dengan experience 3 bulan menjadi guru Bahasa Malaysia... huhu tq tu my cousin, Alia sbb memberi peluang ini...[harap kita dpt membantu awak ye]
5)Akan datang= Peniaga tapak bazaar INSYAALLAH [masih sedang memcari kekuatan & keyakinan diri utk handle Annur di luar]

iya ~ aku cuma seorang surirumah FINALLY... it's not a final. Aku juga pengurus rumah tangga ini= masih ada kekekokkan...ada yg masih perlu diperbaiki lagi~ but alwayz try to be a best!

SURIRUMAH GRADUAN PENGURUSAN PEMBINAAN= okeh ape!!! byk implementation di sini.. dlm menguruskan HUMAN RESOUCES, stock harian, kelancaran, bil-bil dan macam-macam.BERGUNA.

Memang aku bercadang untuk bekerja dari rumah sahaja.. jadi Annur ku boleh fully BF, dan kerja-kerja rumah dapat dibuat seperti biasa.

Bukan tak pernah bekerja~ 2 tahun jd designer...3 bulan jd Cikgu Ganti.....6 bulan jd Project Exec...... tapi tu lah. Bekerja diluar perlu komitment dgn pihak lain plak... ada due date and so on.... anak kena dihantar ke pengasuh.. macam-macam la perlu di perhalusi.. Tapi setiap sesuatu ada pro dan cons kan...

Soho ni membuat diriku duk mengadap lappy jer... dan tak berjumpa ramai orang pun...secara face 2 face... semua di alam maya saja.. bercakap pun dlm hati [my Annur blum pandai nak borak2 lg]...

Tapi aku amat bersyukur dengan nikmat ini...[nikmat ni kerja dari umah jeee], dapat pahala jihad seperti yang dilaporkan oleh Anas, Nabi Muhammad pernah bersabda "
"Pahala seorang isteri yang melakukan kerja-kerja di rumah menandingi pahala para pejuang pada jalan Allah" ~ dirujuk dari buku Mendidik Anak Perempuan : Karya Abdul Mun'im Ibrahim

Dan amat bersyukur sangat2 kerana Allah cukupkan keperluan kami~ dan terima kasih tak terhingga kepada Hubby yang memberi sebaik-baik tempat untuk diriku ~ di rumah. Semoga Allah murahkan rezeki kami sekeluarga dan membuka ruang dan peluang untuk kami terus beramal ibadah dengan selesa; AMIN.

Tuesday, May 10, 2011

CD ~ INI SATU CARA SAYA BERJIMAT *_*

SALAM....

Sekejap je Annur da nak masuk 8 bln.... sepanjang masa itu, ada satu benda yg aku tak pernah beli utk ANNUR....seperti kebiasaan ibu-ibu lain masa kini...ewah-ewah.. ibu MODEN yeee..

IYA,,, aku x pernah beli susu formula utk babyku.. sbb dia fully BF!!! dia minum susu ibu... dan ibu minum susu ANMUM LACTA ...hahaha... aku plak yg minum susu formula... iyalah kalau aku minum susu mak skrg tentu ada yg kata aku buang terbiat... lagipula..mak ku dah monopos.,,, mana lah ada susu lagi...

ITU SATU AKU JIMAT ~semoga susu ibu sentiasa ada utk ANNUR kasih kuuu/// (wah... dah nak kuar NUR KASIH THE MOVIE x lama lg...)

Lagisatu... aku menlampin MODEN kan ANNUR... iya CLOTH DIAPER!
terhangat utk ibu-ibu masa kini, yg sayang kan anaknya dr chemical exposure.... dan alam sekitar!
aku pun dpt info masa before bersalin dulu... masa jaga arwah encik, selalu beli majalah PA&MA kat spital...

mari lihat berapa byk penjimatan telah aku buat...

=menurut survey aku :1 anak memerlukan belanja RM70* sebulan utk lampin pakai buang:
*bergantung pd brand DD juga ye..

RM 70 X 8 BULAN = RM 560

=dlm masa 8 bulan aku sudah beli 14 PCS CD... yg berharga purata RM 30 (kelihatan agak mahalkan... tp lihat:

RM30X 14pcs = RM 420
KOLEKSI CD ANNUR BUAT MASA INI *_*


KESIMPULANNYA


Aku dah berjimat sebanyak RM 140 dalam masa 8 bulan... iya cukup buat aku 14pcs... dan akan tambah dr masa kesemasa bila ada rezeki lebih...


TP yg pentingnya... CD yg ada diurus dgn baik, sebab utk penjimatan akan dtg jugak... sebab akan digunapakai balik oleh adik-adik ANNUR to be...


hehehe....


adios utk masa ini...to be continue! 



Wednesday, May 4, 2011

:( Annur not feeling well

Salam...
Dikala ini (sedang aku  menaip ini) Annur masih dalam pelukan IBU... rasa sedih dan hiba..

~~~~~~
ANNUR ibu DEMAM = 39.5 C

Dia mahu dipeluk sahaja!! nak solat pun dia menagis-nagis merangkak cari IBUnya ni... jadinya, aku solat sambil memeluk ANNUR... semoga ALLAH terimala solat ku itu...

Dah buh aloe vera (lidah buaya)...
dah mandikan air asam jawa...
dah tuam dgn towel basah....
dah pun minum ubat...

yg penting sekali ibu da doa mintak Allah sembuhkan anak ibu seorang ni....
"Ya ALLAH, sembuhkanlah anakku ini... sembuhkanlah dia dr sebarang penyakit..~ AMIN

annur demam sebab apa ek... nak tumbuh gigi ke.. nak bejalan ni...
ibu nak mandikan annur lagi la.. td pagi menagis time mandi..
ni.. nenen jelah dlm pelukan ibu..

annur pun da lama x demam.. semoga cepat sembuh!

P/S~ lihat dia cebik nagis2.. tak sedap badan= aku pun turut menagis......inilah naluri ibu....

Sunday, April 24, 2011

REVIEW PROJEK SAYA !


MY PROJECT A!!!! 
the CUBE!!

ANNUR & CUBE





PROJECT A ini telah mengambil masa lebih kurang sebulan untuk disiapkan... maklumla, huruf-huruf yang kelihatan dijahit dengan tangan utk setiap faces!...^_^

Thursday, April 7, 2011

Ingat MBSA je ada buat PROMOSI..?

SALAM..

a few days ago.. aku dpt surat chenta..tp atas nama HUBBY... asal dtg dr SHAH ALAM... mmglah akan dikatakan aku punya angkara kan,,,

surat chenta ni pasal hal 2 tahun lepas la.. time2 sibuk mengurus hal kawen2 dulu.. maklumlah, aku ler runner utk hal2 sebelum menikah... cr baju nikah ~aku.. tempah baju cik abg pun aku... hatta buat kad kawen poon aku gak! mmg agak superb busy aku time tuu.. dgn final semester nyer thesis dan exam!  tp alhamdulillah sumer aku dpt TERBAIKKK... terima kasih kpd semua yg mendoakan aku selama ini...

ok berbalik pasal surat chenta yg agak luar biasa ni... ianya terjadi sebab aku nak cepat dan budget akan settle cepat .pagi tu aku bergegas ke plaza ALAM SENTRAL.. sbb nak beli ink printer.. utk print kad kawen la.. dlm kul 10 pg cam gitu.. malangnya, kedai jual ink tu lom bukak plak... da menanguk aku kat situ sebih kurang sejam lebih gak...

sekali nak blk tgk ada surat berwarna..hehe tu la parking sesuka hati kat tasik belakang tuu.. dpt ler. aku dgn rasa rendah diri berialah g ke MBSA utk bayar saman yg time tuu cuma rm40 je.. da parking < di tempat sepatutnye> tergerak nak call tuan punay kereta.. my dear kata.. alah tu tak payah lah.. dulu2 pun x pernah byr... oo lega naa..

sekali time ni surat berekor dtg lagi da... peliknya yg saman dulu2 x da mention plak.. yg tang aku buat je ada... dan amount terkini adalah rm110..errr.. tp sehingga 14hb ni ada PROMOSI sehingga 70%... giler promosi ni... akunye PROMOSI LG BERBALOI DERR... 10% FOR EACH tau!! dpt ler mende utk dipakai... ni dpt padamkan blasklist je kot... tp takpe.. INSYAALLAH SAYA AKAN BAYAR YA EN MBSA....doakanlah saya dpt untung LEBIH !!! :)

Monday, April 4, 2011

project BLOGSHOP!!

salam,
alhamdulillah selangkah lg dgn project baru! harap setiap langkah akan diberkati ALLAH..~AMIN

PROJECT ni blh la di katakan PROJECT C khas utk ibu ANNUR.. HEHE..iyalah project2 sebelum ni pun semua utk ANNUR kan.. so kali utk ibu plak laa..

project ni adalah hasil inisiatif diri yg susah sket nak jumpa baju yg betul2 suit dan berkenan dihati.. maklumlah aku ni cerewet sket.. so kalau baju x labuh mmg la x kan beli walaupun cantik... lengan pendek pun mmg x sesuai dgn aku apatah lg nak kena pakai inner plak... org lain maybe sesuai.. tp x aku... sebabnya:

1. lengan pendek~ kena pakai inner/cardigan= Panas berlapis2.. x sesuai dgn cuaca m'sia
2. lengan pendek~ pakai inner= alamat lebih terserlahlah kekedingan aku..!! sbb normally inner yg aku jumpa strechable.. jenis ketat melakat cam stoking gituu.. x sesuaii..

jd aku memilih utk berBLOGSHOP pakai muslimah.. labuh2.. tutup apa yg sepatutnya ditutup.. sambil membawa message dakwah sket walaupun ada yg mmg x perasan.. hahaha biar aku dan tuhan je lah tauu..ooo dan sesiapa yg baca entry nii.

project ni memerlukan byk kesabaran dan pastinya sokongan dan dorongan yg positif... diharap sesiapa yg tlg pomote2 blogshop aku pun dpt pahala gak.AMIN.

emm.. ANNUR da pun 6 bln.. dan 16hb ni genaplah 7 bln anak ibu ni. da makan pun muay.. betol ke tuu.. makan fave pisng emas..hoho.. fave ibu & ayah bg annur! skrg pun da pandai panjat org.. nak berdiri plak anak dara nii... siap stand wit 1 hand tuu... mcm la ANNUR nii.. asyik nagis jee.. kembung kot.. aku pun x tau apa yg aku salah mkn... maklumla she totally BF... kena g berguru dgn encik GOOGLEE... harap mommies lain blh kongsiii info..

ok. bye semoga maju jaya!  

Thursday, March 17, 2011

TEmpiAS tSunAMI,,,:(

SALAM..


Hari INI genapla seminggu tsunami telah melanda Jepun…. Taun lepas di Haiti… depa pun belum recover sepenuhnya.. Dan x tau mcm mana keadaannya skrg.. Senyap ja.



JEPUN…

Aku pernah bercita2 melanjutkan pengajian kesana dulu,,, tp ada hikmahnya tiada rezeki ku kesana… iyalah.. Uitm sajala.. Dan cita2 itu x pernah padam.. Maybe bkn aku… tp insyaALLAH anak cucuku.. Allah lebih tau yg terBAIK atas segalanya...



JEPUN..

Aku memang intrested bila sebut NIHON… semangat KAMIKAZE depa selalu jd sebutan masa belajar Sejarah Ting. 3… AKU suka tgk citer JEPUN…dulu kecik2 selalu tgk ultra man… bila besa sket baca komik PENYIASAT REMAJA plak.. Aku ada koleksi lebih dr sepuluh buah.. Beli time nak naik bus , buat isi masa dlm pejlnan dr melaka ke jb..… manga huhu fantasi tol…. Dan utk x sia2 kan peluang ~ smbg degree pun 3rd language aku amik NIHON-GO … menarik2… kata2 yg berirama itu menunjukkan emosi…alhamdulillah aku slalu score sbb aku mmg minat…



Org jepun terkenal dgn sikap yg sopan… dan peramah…walaupun ada yg x elok utk diikut

Mereka x teragak2 berubah… berubah2..itu penting utk maju dan jd lebih baik…x kira di dunia dan akhirat



Tp kali ni JEPUN sedang berduka…

Gempa bumi paling teruk dlm masa 140+ taun… dgn magnitude berskala 9… dan antara pencetus tsunami yg agak besar…. SUBHANALLAH… INALILAHIWAINALILAHIRAJIUN…

KORBAN DINGGARKAN MENCECAH 10 000..



JEPUN pun pernah bersedih dulu..

Masa WW2… dgn kejam dan sadis, amerika gugurkan bom atom… radiasi membantutkan tumbesaran manusia…Cuma 2 biji(kalu x silap) tp.. Memusnahkan cita2 JEPUN utk jd kuasa besar dunia dlm sekelip mata…



Tp ..JEPUN x kenal erti putus asa…

Dlm tempoh x sampai separuh abad pun mereka da kembali menyinar….

Kereta buatan jepun,,, honda..toyota… daihatsu( ini antara brand plg awal di m'sia) menjalar dijlnraya.. Lebuhraya.. Serata dunia.. Betapa, kesedihan x meleMahkan depa… malah kembali bangkit dan melangkah dgn gagah…



Gempa bumi..bknla sesuatu yg baru kat Jepun…oleh sbb tu mereka cuba kurangkan risiko kemusnahan.. Dgn memajukan teknologi bangunan lebih2 lg yg highrise …

http://www.the-dispatch.com/article/20110312/ZNYT03/103123004/-1/news09?Title=Japan-x2019-s-Strict-Building-Codes-Saved-Lives



DIPETIK DR SINI http://www.pri.org/science/technology/japan-s-earthquake-resistant-buildings2898.html



The reason why more buildings didn't collapse in Japan's earthquake is because engineers prepared them to bend, but not break.





GEMAPA kali ini.. Bkn ja menbawa tsunami.. Malah da membuatkan sistem penyejukan reaktor nuklear di kwsan tersebut terjejas.. Akibatnya beberapa loji nuklear da meletup… skrg… radiasi plak menjadi ancaman…sehingga kemarin masih berlaku beberapa gempa susulan.. Ada yg dgn 6 magnitud…



Ya Allah… x dpt dibyangkan mcm mana perasan depa yg mengalaminya…setakat idup aku ni..27thn.. Cuma rasa sedikit saja tempias gempa DI NIAS dulu.. Susulan gempa berdekatan lautan andaman dan tsunami di aceh 2005… tu pun mase tu blurr gak.. Maklum ler FSPU tu atas bukit…



Apa2 semoga depa di JEPUN… x lupa gak di NZ… TERUS BANGKIT DR KEDUKAAN INI…semoga ALLAH MERAHMATI KITA SEMUA… AMIN

Thursday, March 3, 2011

khas buat ANAK PEREMPUANKUU...

Wahai anak perempuanku sayang,
takutkan Allah taati Rasul,
jadikan Al Quran manual harianmu,
baru hidupmu terpandu lurus


wahai anak perempuanku manja,
hormati ayah kasihi bonda
anak solehah harapan keluarga


wahai anak gadisku sayang
cintai ilmu
muliakan guru
tajamkan mindamu
laksana ulul albab


wahai anak gadisku manja,
perelokkan pekertimu tundukan pandanganmu
labuhkan tudungmu peliharalah maruahmu
moga fitnah tak menghampirimu

AMIN...'


NOTA KAKI : lama da tak mencoret SBB sibuk dgn PROJECT.. ni dpt idea berpuisi plak sambil melaksanakan project B ku.. khas untuk ANNUR dan adik2nya.. EHEH.. da ada adik ke? tak ler,, nanti review pasal PROJECT A& B..

idea jugak dtg dr blogwalkin' rakan ku ... tajuk pesan buat anak lelaki

ok.. berjaya sudah project A & B ... lepas ni C PLAK ... tp khas untuk aku plak kot.. tgh cari idea...

Saturday, February 12, 2011

kiSAH cUTI-CUTi...

salam..


last week mmg berjalan betul kami sekeluarga, mulanya plan nak blk Johor je, tp bila difikir2kan.. inilah masa cuti panjang yg ada ..lebih kurang seminggu jugak.. jd kami terus kan perjlnan kami ke kedah plak selepas bermalam sehari di Hotel 5 stars a.k.a rumah kami kat D'sara.. mcm rumah persinggahan je, Home sweet home!


entry kali ni maybe mcm travelog ler plak... ngeeeh,iye2x ols.



30hb Jan



Kami memulakan perjlnan kami dlm hujan renyai2... awal pukul 8 mcm tu.. mmg awalnya xda hujan, tp dah ditakdirkan masa tgh angkut2 brg ke bonet mulalah ujan turun... renyai2x...ini mmg kisah hujan ni... hehehe, tgk la nanti...



Singgah jap di esso R&R SG. buloh... beli roti berkrim utk sarapan kami..oo dapur kami off ,khas utk perjlnan ni... tak mau kecah2 sbb nak jln jauh!



dlm pukul 10 lebih...Perhentian pertama kami di R&;R ayer keroh...bukan restoren jejantas ye..(sebenonye da terlajak...hehe) aku x turun pun dr keta.. sbb diluar hujan. plus x da ape2 hajat utk ditunaikan.. jd hubby je turun.. hujan dah mula melebat..betulkah ayat melebat nii...



hujan yg lebat mmg x blh drive laju2, walaupun blh.. akibatnya sendiri mau ingat le.. sebelum berenti kat ayer keroh adalah lebih kurang 2-3 keta yg masuk parit tepi highway sbb terbabas... mesti laju la dia bawak.. da tu jln pun licin ..mmg menyumbang la kpd poket toll truck ...huhu// melihatkan itu, byk kali gak aku memberi ingatan kat hubby "Perlahan sket... jln licin niii!" uuu, bahaya! kat melaka plak byk kwsan angin lintang... cuaca mmg x mengizinkan kte memandu laju..







Agak lama disitu...sbbnya hubby da mengantuk drive, so berehat dgn mengisi masa itu dgn hobby barunya tuu.. mcm biasalah kalau tak Annur.. ibunya la jd model x professional.. hehe ada hati gak nak jd model! So.. snap..snap ler.


Lepas hampir 15 min.. kami teruskan p'jlnan lagi.. kali ni hujan mmg semakin lebat... huhu sedapnya kalau dpt tilam dan bantal yg empuk.. blh ler bermimpi...memandangkan aku duk kat depan...sebelah hubby je.. hanya beberapa kali ler aku terlelap... cehhh.. kalau kat belakang sure lena abis.. tak hingat!!!







 Tak sampai pun sejam perjlnan.. kami berenti lg... ooo, hujan betul2 lebat! kali ni kami berenti di stesen petrol shell Pagoh yg baru tu...ooo kali ni mmg lama la berenti... siap napping lg anak beranak dlm keta...sejuknya! snap2 gambo.. salin lampin Annur.. nenen lg... then tido ler.. hujan2..huhu asyiknye.


Hujan lebat laaa kat luar....

 dlm kul 12 lebih kami jln blk on road.... time ni da mula lalu yong peng..ooo  ldg kelapa sawit sbelah highway tu naik air.. mula2 ada plan nak ke TENANG.. nak usha2 hari pilihanraya kecik kat sana.. tp dok dgr radio.. banjir sana.. keadaan pun hujan lebat lg.. tidak lah kami singgah.




kami berenti lunch kat Machap... dan jln blk.. tp tak sampai 5 minit gerak .. aku mula sakit perut plak.. adoi mmg boring tul la... da la x da lg lepas tuu.. sbb kami kena exit Simpang Renggam... nasib exit tu ada tempat qada' hajat... berenti tepi la..




Dari exit Spg Renggam ke Pontian agak jauh.. lebih kurang sejam lebih gak.. dgn jln yg lubang2.. hujan plak.. mmg slow ler...time lalu jln ni mesti ade je la comment hubby tu..jln buruk ler... adun x turun tgk laa...mcm2 ar, hakikatnya betul pun, sejak kami kawen dok pergi blk g lalu situ.. x nampak pun improvement jln tu.. lubang sana sini... uneven road surface lagi.. lori bukan main byk lalu.. mmg ler cepat rosak jln tuu... time 2x ni la dgr words "darah cap keris" berulang kali... aku?  cam biasa saja la... " kami org bersyukur, tunggu PRU laaa..." kui..kui...ini x termasuk hal politik yeee...cuma omongan kami suami isteri utk menghilangkan kantuk dan penat... huhuhu



Akhirnya... tepat kul 4. 15 ptg gitu.. baru la kami sampai di teratak keluarga kuu...sampai2, mak duk kata berbahasa " td kata kat ayer keroh.. tunggu2 x sampai2 pun"  aku senggeh jer... hujan o hujan.. ini rekod perjlnan paling lama diambik utk sampai ke Pontian.. cuba kira dr 8 pg ke 4 ptg...8 jam!! kalah blk kodiang ni.. hehe.. hujan rahmat ni... mlmnya lenalah tido kami.. dibilik yg berkatil empuk ....zzZZzzz



31hb Jan



pg 2x  buat nasi goreng...dah janji nak bwk mak cek kat klinik.. dia mengadu pening2...so, dlm kul 9 lebih kami keluar .. tinggal lah umah kosong.. ada mak je di rumah masa kami sampai.. lepas hantar mak kat poliklinik tuu kami g cari pejabat agama,,,sampai sesat2.. da bertukar tempat.. mak kata kat Parit ape tah.. maklumler x familiar dgn tempat2 kat pontian ni..org merantau... tp kami x jumpa.. then g tnya blk kat tempat dulu aku hantar borang nak nikah.. pejabat baru da ubah ke parit masjid dpn sek dato' ..salah parit rupanya..kali ni jd komplaks da.. besoo.. cantek gak i.dnya.. tp syg urusan utk buat kad nikah bulan feb br boleh... da beranak satu br nak buat kad nikahnya.. dededed ..





di Taman rekreasi Rambah...


 
di MASJID inila aku di ijabkabulkan... sebelah je umah...






**Cuti di Johor agak terhad jejalan.. Sebab hujan, kami round Plaza Pontian je sementara tunggu Mak cek… Ptgnya kami ke Taman Rekreasi Rambah.. Berdating..hehehe... ditemani Annur.. Tgk situ ada gerai Makan.. Jd mlmnya kami ajak la mak mkn malam kat situ...






1hb Feb

Cuti khas.. Mmg K.L cuti.. Kami plan sebenarnya dr dulu2 lg.. Hari wilayah ni nak g amik myKid Annur kat JPN Kota D'sara…tp kami ingat tunda ke 2hb LA..sbb hubby pun cuti.. Patut lum cuti CNY lg … jd pk mesti x ramai org gak…



Pg2 sebelum Annur bangun... sempat gak aku menziarahi pusara encik.. hening sungguh pg tuu.. aku pergi sorang2 je... dekat sebelah masjid sebelah umah je encik disemadikan... alhamdulillah aku masih cam yg mana kuburnya.. ini kali kedua aku g...



kami pun gerak blk kl… dlm kul 10 lebih pagi bertolak…perjlnan kali ni panas plak… tp time lalu kwsan yg banjir ~ air nya tak surut2 lg..







Rasanya sistem perparitan x efficent salah satu punca air x mengalir dgn baik… @ mungkin sbb tanah da susah nak serap air atas faktor chemical berlebihan dlm tanah tu sendiri.. Mcm dr baja2 yg susah nak terurai… plastik2 sampah..disposable drypers.. Dan byk lg la… tp pokok pangkalnya semua dgn kehendak Allah.. Nak tunjuk kat manusia ni akibat kerosakan yg kte buat kat muka bumi ni..







Fenomena banjir kali ni mmg agak teruk gak.. Terutamanya di hemisphere Selatan.. Mcm kat Australia pun banjir teruk.. Mexico.. Byk lg la tempat lain.. Diburukkan lg dgn kesan pemanasan Global YG da menyebabkan pencairan ais di Antartika dan Artik…ooo.. Da masuk topic serius plak…offf..CUTI!


Kami tiba di K.L lebih kurang dlm kul 2 lebih.. Cuma singgah sekali kat SHELL Seremban…. Panas litlit pun rasa ngantuk jugak.. Tido jugak!  sebenarnya aku ni mmg akan rase ngantuk kalau naik kereta/bus jln jauh.. Mmg dr dulu pun cam gitu!)


Kami terus ke Wingspan.. Sbb da plan nak blk Kedah, so hubby kena settle kan kerja2nya dulu.. Aku ngan Annur dok sebelah jee support2 gitu sambil mengisi masa melayan fb..huhuhu


Malam tu kami tido rumah kami la sebelum meneruskan perjlnan esoknya….



2hb Feb



Pg jugak kami bangun.. Sbb sepatutnya semlmnya janji nak gunting rambut hubby..tertido plak!.. So Pg2 kena gak gunting.. Sbb plan hari tu nak amik myKid Annur dan buat sekali I/C baru kami berdua.. Iyalah.. Nak tukar alamat ke K.L.. Lagipun aku nak mendaftar pengundi di K.l JEE, so alamatnya kena ditukar ke K.L.. ( X sabo2 nak mengundi sebenarnye!).. Plus nak ke post office hantar surat cinta plak.. Pos laju harap2 sampai la..CNY POSTO2 cuti lama gak ke???



Kami pg kehulur kehilir dr post off ~ jpn kota~ post off.. Baru la gerak masuk highway..sbbnya..


Kat p.o punya la lama menunggu. No giliran ..padahal Cuma 5 lg ke no giliran aku.. Sbb takut ramai plak org kalu lambat ke JPN.. Cabut ke sana… iyalah nak buat mcm2 kat sana… sampai2 tgk ramai nya org pulak.. Ingat kami.. Belum CNY org x berapa ramai..meleset sungguh! So.. Pk amik myKid je.. Tp pun kena tunggu giliran.. Ramai gak.. Jd kami g blk p.o dan kena amik ler no baru dan tunggu dgn sabonye...moral of this story-- jgn plan mcm2 sgt dgn masa yg terbatas tuu..)



OOO..panas litlit... terik nya…..perjalanan kami!



Kami berenti di R&R SG. PERAK masa tu da tgh hari .. Ooo, panas…tuhan je yg tahu…lepas tu berenti lagi kat semanggul.. Kat situ redup sket.. Lunch kat situ.. Rehat2 jap.. Dan terus la jln sampai ke LUNAS.. Kami singgah umah BIL.. Depa lak kerja ari tu.. So ngam2 gak kami sampai dlm kul 3 ptg.. Berehat2 mandikan Annur.. Jumpa THE Zulfass.. Zulfa Huda~Husna ~Hanan.. Hanan sebaya Annur, Cuma tua 2 bulan dr Annur.. Dia da pandai merangkak… da naik walker pun.. Dan kuat la sbb da pun mkn..( Annur lum lg…ni pun da pasang kuda2.. Tp x maju2 kedpn lg… hehehe..cuba lg syg!)




Dlm KUL 6PTG cam gitu .. Kami mula gerak lg.. Kali ni kami singgah Alor star, umah SIL lak.. So, bermlmlah kami kat situ…utk melepaskan penat..penat lg en hubby syg!.. Maklumla xda co-driver...



3hb Feb



Pg lepas sarapan.. Kami gerak lg.. Tp x berapa jauh pun.. Kat Alor star gak di TMN Uda.. Umah SIL gak.. Umah ni agak unik gak.. Bunglow ( tp bukan atas tanah) zaman2 awal 80an gitu.. Umah kayu bertiang patentnya.. Yg menarik ttg umah ni color wall nya agak memikat.. Hijau apple dan maroon di tambah plak.. Lantainya finishes varnish kot.. Ada effek reflek gituu..tgk gambok bebudak kenit ni…







Hubby plak ke padang dgn along n ain .. Naik gherek elektrik depa yg kami duk pusing melilau2 cari dulu kat PASAR Simpang Kuala…



Dlm Kul 11 kami akhirnya gerak le terusss Ke Kodiang… sampai sebelum zuhur… dan cuaca mmg agak panas..tp berangin.. Tu yg rasa syok nak menyidai baju2..



Dipendekan cerita cuti di Kedah mmg agak lama.. Siap ke RCH.. Da tu sabtunya kami anak beranak merempit motor tepi gua kerbau ke umah Pak EHH… ke kenduri kawen anaknay.. Sepupulah mcm gitu.. Pemandangan agak cantik tp x pulak bwk kamera time tuuu.. Ahad adalah hari yg paling ditunggu2.. Sebab nak bershopping ke Nat di Pauh!..



Annur cam biasa kena tinggal--sebelum g tido kan dia dlm buaian..lena sungguh!.. Kat nat ni.. Mcm benda yg x pernah jumpa ada.. Lagik2 mkn dr Siam.. Nat ni dlm KEBUN GETAH.. Panggil nat POKOK GETAH..HAHAH.. Dan sebelah je.. Ada jirat cina.. Tp dikaburi dgn pokok2 yg byk jd x berapa perasan sgt.. Kami beli kelambuu.. Atas sebab byk nyamuk kat umah.. Kelambu ni lain sket.. Boleh lipat2 dan mcm khemah.. Skrg da jd Playland Annur! Jd da x risau ttg nyamuk utk tinggal Annur PRAKTIS meniarap… !kelambu kecik annur yg baby tuu da x relevan da// dia blh tarik da keluar sendiri dr kelambu tuu..simpan utk adik la Annur!

jagung+kelapa+gula ..ni.. memang sedap.. @nat pokok getah..
emping beras kot namanya@ nat pokok getah


7hb Feb



Kami bertolak blk pagi hari Isnin sbb office hubby br bukak selasanya.. Mmg gerak terus ke K.l.. Singgah pun sekejap2 je.. Beli roti sarapan.. Da tuu aku zzZZZzzz SBB DUK BELAKANG! Hehehe.. Annur pun tido saja.. Byk gak kereta.. Ingat isnin kurang le sket.. Tp slow gak kat certain2 tempat.. Lg2 yg 2 lane je..



Kami berenti sekejap kat hentian Rawang… dan plan nya nak singgah ke JPN utk cuba nasib lg sekali.. Hasilnya x berjaya gak! Sbb mmg da ramai org jugak…..jd blk la kami ke umah…



Alhamdulillah..mak da bekal kan kami sup dan nasi.. Utk lunch kami! Terima kasih mak….

Friday, January 28, 2011

A for AnnuR

Salam..

Minggu ni boleh la di kira last week of January 2011... sekejap je masa berputar.. da sebulan tempuh tahun ni.. masa awal bulan dulu rasa macam sekejap je 2010 berlalu.. tp byk yg still dlm otak lg.. tak luput2 lagi dan maybe tak mungkin luput...

JaNUARY...tahun lepas, aku baru masuk ke fasa baru- dpt tahu peggy!... syok nye time tu.. 2 kali buat urin test sendiri... 3x  line tu samar2 je (sekali tu kat PPDD)... g cek kat PPDD .. doc Kamal tu blh tnya "awak mmg nak mengandung ke?" ..ler aku plak segan2 nak ckp " Kalau ada alhamdulillah, saya terima!" Dia pun bg asid folic...Maka, dgn izin Allah membesarlah si genit itu... yg kini dikenali sebagai ANNUR... huhuhu..

2 minggu lepas tu baru BETUL2 kompem , I'm PEGGY!..tak tau la experience org lain tp realiti kami suami isteri... blk2 dr cek tu da fikir2 nak buh nama apa ni...! hehehe excited kot. Tp aku mulanya mmg berkira2 nak buh nama anak aku ikut alphabet A..B...C... and so on...

So, awal2 da bgtau kat hubby.." 1st baby ni nak buh huruf A!".. bila tnya sebab ape? aku ckp nanti pekse duduk depan sekali!.. bila dlm daftar kelas nama atas sekali.. kalu kena ikut turutan Alphabet...tak la sakit menunggu huhuhu..teringat time kena tunggu giliran nak sign perjanjian PtPtn dulu..punya lah seksa menunggu..walaupun nama aku hanya HaZAnA...nak bayar balik skrg pun mcm seksa sket..hohoho....Org yg lain yg nama zALEHA ke... ZIAna ke..lg lah lame kot kena tunggu!

Masa tu  tak da plak muncul nama ANNUR ni..... dlm diam aku berkira2 maybe anak aku lelaki..MAYBE LA....atas alasan semua kakak2 aku, 1st baby dieorg lelaki..boleh ke aku terfikir cam tu.. ingat ikut genetik ke ni..siap la aku panggil2 baby ku itu Muhammad... utk 4 bulan pertama. Iyelah, time tu mana tau lagi gender nya apa... kalu scan pun belum nampak lg...Mcm2 A la yg kami pk! Azra LA.. aFEEF LA... siap sekali tu hubby balik2 umah dr office, bukak2 pintu ckp da tau da nak buh apa! dia mcm biasa suka membuat teka TEKI teka tekok ulaq mati dlm mangkok ...eee klunya ada surah dlm AL-quran! duuu..aku tanya balik la nama utk laki ke pompuan?.. baru lebih clear sket, nasib baik aku kerap baca al-quran.. myDEAR nak buh ASHABUL KAHFI la... pemuda dlm gua.. siap bwk balik lagu Raihan Ashabul Kahfi nyanyi.. agak exicetednya laki aku diwaktu itu...Boleh kata hari2 dok pasang lagu tuuu...

Tp bila scan yg time bulan 5 kot x ingat.. lebih kurang la.. BARU LAH KOMPEM..gIRL!  iBU terima kamu seadanya.. ada hikmahnya!Berbalik kpd A for ANNUR.. Da jadi cam gitu kite ke Plan B.. HUHuhu ada pulak plan A..plan b iye nak buh nama baby nie? Plan B nye...nama tu mesti ada dlm Al-Quran..nama surah...aku pun bg cdgan ANNUR.. Surah An NUR.. alhamdulillah dipersetujui bersama!.. da sejak2 tu selalulah aku nampak2 perkataan ANNUR.. di signboard2 surau la.. masjid la... kedai la...nama org tak pulak aku jumpa lagi...waaa, da ada sekali nama Ayah nya la.. mohd noor!



Jadi supaya lebih sedap dan ibu pun rasa bahagia, nama keduanya start huruf H plak la...dan HASANAH adalah  tribute kepada arwah encik ku.. HASSAN!.. maknanya pun baik.....tp time tu sampai la Annur lahir HASANAH tu x kompem2 jugak...still mencari2 H***...

pk punya pk.. baik stick tu 1st idea la... lagipun selalu disebut2 dlm doa2 kami.." Ya Allah kurniakan lah kami kebaikan di dunia.. dan kebaikan di akhirat, dan jauhkanlah kami drpd api neraka".. inilah kurniaan Allah...
maka pg nak mendaftar tu muktamadlah kami putus kan nama anak sulung yg kami sayang ini ANNUR HASANAH...

P/S semoga Allah kurniakan CAHAYA KEBAIKAN kepada kami sekeluarga hendaknya- Amin...~annur already 4month and half!

Monday, January 17, 2011

ANNUR o annur

salam..

semalam genaplah ANNUR HASANAH 4 bulan...dlm tempoh ini, mcm2 perkara baru dah ditempuhnya! Antaranya :


  • Tidur Dlm Buaian
    "terima kasih kpd kak USHA a.k.a mak ndak Annur atas sumbangan buaian ini!dan kak PAH a.k.a mak teh atas sumbangan kelambu buaian tuu..(sesungguhnya, x sure sarung net tu benda apa mulanya...)"


masih baru dan tak sampai pun sebulan lagi.. mula-mula tido dulu, 2-4 jam baru terjaga ! punya la lama... kalau nak di bandingkan sebelumnya dgn berbedung saja..tu pun bedung bila dia da lena betul lepas BF...kalau tak mau dia menangis kuat, sbb tgn terceruk dlm bedung... da jadi terjaga balik~ alamat tak lena la...


Skrg pun kalau nak masuk dlm buai bila da ngayan je, kalau tidak, dia jaga balik .. ni selalunya kes nak tido siang la.. kalau malam lain plak halnya.. mmg kena bg lena betul.. henjut2~ ok, x nagis da kira ok la tu.Selalu kalau tak berapa lena letak dlm buai sure akan menangis tapi mata terpejam... utk kes2 mcm ni SI Ayah terpaksa la menghenjut buaian tuu (dia lebih pakar ~saya masih belajar haha, belum begitu mahir menangani kes ni..eee... takut sebenarnya nak henjut kuat2) .Malam ~annur cuma akan terjaga 2-3 kali, bagi nenen @ salin lampin basah ~ dodoi2 tido la dia..TERIMA KASIH MYDEAR, sbb selalu tlg dodoi Annur dlm endoi! :) 


p/s : salah satu sebab kami tidurkan Annur dlm buai... nak elak dia kena gigit dgn semut halus !carpet kami warna gelap, jd x nampak kalau2 ada semut.. da kesian tgk dia berbintat2 merah bila kena gigit_


  • Meniarap daa..
Huhu.. ingat lagi, Annur start meniarap sendiri 28 DEC 2010!... start aritu, dia mula nak pusing meniarap, tp  tak berapa mahir sgt.. kadang2 menagis sbb tak blh2 pusing... saya ajar dia basic nak pusing, MULA2, mengiring dulu...LEPASTU, tolak lah bontot Annur ....bila dia menagis, ibu pun pujuk... isk2x.. bg semangat sket ANNUR BOLEH, annur boleh!! CUBA LAGI....tp hubby kata biar dia belajar sendiri... saya pun x sure.. baby kalau x ajar dia akan pandai sendiri ke?... Saya x pernah plak tgk akak2 ajar anak buah meniarap ke.. merangkak ke...Selalu org akan ajar anak berjalan..BERTATIH..itu mmg biasals.. tp apa salahnya kalau saya ajar ANNUR kan...lgpun mmg banyak masa saya bersama dia skrg ni..Maklumlah, ibu duk rumah je.. jg ANNUR,jg rumah..jg Ayah ANNUR.., Saya pk, selagi ada masa saya sebelah ANNUR... saya nak ajar mcm2.. ini peluang saya untuk bentuk ANNUR... mana tau, esk2 kalau saya da bekerja ke.. da x berkesempatan plak...




OK blk semula pasal achivement ANNUR la... Alhamdulillah, hasil dr sifat x putus asa.. cuba dan terus mencuba, Annur da mahir dah meniarap ni... start minngu ni la.!Semenjak2 da pandai meniarap ni.. pantang letak ja, nak pusing meniarap... subuh2, selalu tukar lampin dia yg mamai tu nak gak pusing tu! Da nak tido meniarap plak da... da jd mcm gitu saya amik kelambu..tutup dia tido dlm kelabu kat bwh la, x masuk blk dlm endoi da..  Cepat ja Annur da mahir, x sampai sebulan pun. Tp saya harap dia akan belajar MARA KEHADAPAN... bkn ke belakang lg...Annur o Annur, org gerak ke depan kamu ni ke blkg pulak..., tp hubby kata mmg bdk2 akan mcm gitu! Iye ke?


  • Minum EBM dlm botol SUSU
Baru lg ni... dan belum mahir lagi pun..saya rasa Annur ingat botol tu mainan! agaknyalah...sbb nya, dia selalu ketap puting tu.. da tu sengeh2 gelak.. ingat ibu ajak main ke? x mau isap.Mula2 bg tu, mukanya kelat2.. pelik agaknya... mcm org x biasa...




Selalunya bila time Annur BF, saya akan tadah susu sebelah.. nanti lepas tu saya bg lah Annur, bila dia bangun..(selalunya lepas da kenyang BF, Annur akan lena la)...Annur memerlukan practise yg byk utk improve ni... sayalah kena tekun da sunguh2... Salah satu sbb nak biasakan dia minum dlm botol supaya dia x lapar bila saya xda.. emm, da merancang nak ke SPA...mau mkn 2-3 jam..RISAU kalau Annur lapar@meragam mcm mana?? ayah dia nak urus pun senang sket.. maklumla..annur belum blh kena pujuk dgn aiskrim ke.. gula2 ka...tu kena ajar dia dulu... 


Lagi satu berkira2 nak mula bekerja blk... iyalah nak bayar utang PTPTN kan.. maklumlah..saya tak tergolong dlm golongan DIKECUALIKAN tuuu.. bkn rezeki saya lagi kot... tp saya berdoa2 jugak.. mana la tau ada hikmahnya ...


Baiklah, itu saja kot buat masa ni...:)

Tuesday, January 4, 2011

selamat tinggal 2010, ahlan wahsahlan 2011...

sekejap masa berlalu...mari putar balik apa yg telah berlaku dlm masa yg sama merancang apa yg dihadapan...

2010- suka duka~sedeh gumbira` sakit dan menDEBARKAN

1) saya MENGANDUNG!!
Most memorable moment in my LIFE!!
AMAZING!!!

almAKlum pengalaman pertama.... byk yg di tempuh, muntah2... blk keje, terpaksa singgah petrol stesen..
tp alhamdulillah... tak da penyakit cam demam ke selesma..time peggy.. kuat gak antibody time tu..

2) enCIK masuk SPITAL & kau PERGI jua....
Most gloomines moment in my LIFE.....
Sedeh... terharu... rasa lebih bertanggungjawab...

paling x blh lupa.. mmg sedeh... rasa nak selalu ada sebelah arwah..tp apakan daya.. time tu aku peggy ..
lama gak arwah kat hkl tu.. dr bulan 4 sampai la nov...lebih kurang 8 bln...brpa byk operation yg da di buat... brpa byk drh org lain da masuk... x tau la... masa jaga arwah... aku selalu baca surah al-nahl sebelah dia...

da paling2 penting, aku sempat bwk jugak ANNUR jumpa tok encik kat spital... sempat berckp dgn arwah dlm phone, masa raya haji. masa tu kami buat akikah kat kodiang... aku tnya dia kalau dia nak blk johor.. dia kata "nanti dulu la nak".. dgr suara dia mcm kuat lg.. tp masa tu ejah bg tau doc kata x blh buat apa2 lg.. sbb dia lemah, da benda yg sepatutnya operate tu da pecah lak... aku ingat sempat jumpa dia kat spital bila balik... tp ALLAH lebih tahu yg terbaik untuk dia...

aku mmg berharap dia dpt jalani operation terakhir tu... tampal kulit.. dan blh blk johor.. sbb aku fikir aku da x dpt nak selalu dtg jaga dia lg... sbb da ada baby, ejah plak da nak masuk ikm,,, tp aku X sepatutnya pk camgitu.. ALLAH ada. cuma kesian kat arwahlah..kali terakhir aku bercakap dgn arwah tu, aku berdoa mudah2an ALLAH beri yg ter baik utk dia, sembuhkan dia jika itu yg baik, jika tak berilah yg paling baik utk encik...Semoga Allah merahmati rohmu encik..., jasa, pengorbanan dan ihsan mu mmg x dpt zanariah lupakan~ ALFATIHA.

3) saya berSALIN...dan bergelar IBU
most TOUCHING moment..
br lah sedar betapa susah payahnya mak lahirkan anak2 nya... sakit tu ALLAH lebih tahu..
MElihat annur HASANAH membesar dr sekecil2 bayi dgn berat 2.25kg.. skrg da 4.5kg.. esok kena cek, nanti tgk berapa beratnya.. harap meningkatla selalu...

saat yg paling pelik... iyalah time tgk bdn dia merah kena gigit nyamuk,,, jahat tul.. blh aku menagis2 plak sebab marah nyamuk.. nyamuk pun skrg da imun da, spray sheltok pg, ptg, mlm pun ada gak.. ni nak try serai wangi lak...tunggu ko!