LA..LA....laa.. happy together 4'EVER!!!

Daisypath Anniversary tickers

Selamat Datang ^_^

Ini adalah personal BLOG ibu ANNUR!

kawan-kawan juga dijemput untuk singgah ke

BLOGSHOP GOBOK ANNUR

GOBOK_ANNUR ~ Your Quality.Affordable.Muslimah.Apparel Wardrobe

Friday, August 26, 2011

DIARY RAMADHAN saye ^_*

ALHAMDULILLAH.... syukuran YA ALLAH~ byk yg sudah ku tempuh ramadhan kali ini...semoga usaha dan amalku diberkahi..>>amin

cerita pasal diary..mmg da lama da tak tulis diary..last dulu masa time memula masuk mengaji U>>>after that sudah resign tulis diary daaa... ini diary alaf baru blog ku my_brain..huhu

diary ramadhan ku kali ini ditempuh bersama Annur Hasanah lah...teman setia ku. apa yg kami buat>>

Pergi live show TANYALAH USTAZ di masjid NEgeri sabtu lepas<<>>

memula bangun awal sket, plan nak solat subuh kat sana siap plan nak singgah McD utk mkn ringan2 after sahur kat umah... tp awal kami agak lambat gak... tgh siap2 nak g da azan, so kamikeluar lepas subuh kat umah jee...alhamdulillah, sampai dgn selamat.. masa sampai masih gelap, tapi... penuh gak kereta kat parking tu!

topik aritu>> MENCARI YG HALAL
Ustaz Mohad Amri Abdullah, Penolong Pengarah Kanan Hab Halal, JAKIM
mmg kerja wajib nih>>> nak jadi darah daging kan..
sapa yg tertinggal blh Download kat sini > TANYALAH USTAZ
khuyuk nye ~~~ budak bertuah ni mandi kat masjid :)

mula tu, sampai2 terus aku masuk bilik seminar tempat khusus kawen dulu.. tp segan le plak>> cik annur baru bangun...x mandi lagik..so, aku kuar g mandikan dia...dah tu duk le kami kat dlm tu mendengar perbincangan tentang halal nih..dah tu boss panggil ajak lepak anak beranak kat luar tgk dr big screen jeee

alhamdulillah,ada yg dpt di rungkai daaa kesangsian aku>> pasal isu Rennet dlm keju>>>  dulu pernah heboh gak pasal isu keju nih..sehingga membantutkan kesukaan aku terhadap keju..huhu..ni aku nak selit cerita pasal keju dan arwah encik...huhu..

~~~~~setiap kali arwah encik dpt gaji tiap2 bln , dia selalu akan tanya kami 2 org, aku dan fakar abg ku..sbb time tu kami dua je yg sekolah pg, "Ada apa2 nak kena bayar tak?? duit buku ke @ ada nak beli apa?" masa tu pagi lepas subuh.. dia siap2 nak g kerja dah..kami plak siap2 nak g tunggu bas sekolah pakcik hadi...puaslah aku pk apa yg memerlukan duit utk dibayar ek..seingat aku time tu aku tingkatan 1...si fakar tu cepat je cakap dia nak beli but kasut bola dia>> berapa byk kasut bola ler ko nih..asyik2 kasut bola baru.. bila encik tanya aku lagi... yg aku terfikir nak makan KEJU...huhu, iyalah time tu baru jinak2 nak jd org poteh.. mkn keju...aku dengan confident kata "Zanariah nak beli KEJU je encik">>>

encik sentap jap... keju??? "KEJU je..?lain-lain takda?" aku yg naif pun kata "iya,keju jee?" dia pun bg aku sepoloh ringgit>> yg time tu agak bear nilainya utk aku g main jauh-jauh beli sendiri...wawawa bangga aku dpt duit beli keju sendiri...arwah encik sengeh je time tuuu... cam ada makna x dickp... tp masih aku terpk nape??? sampai ler aku beli dan mkn keju tu..baru aku perasan....Aku cuma nak mkn KEJU, sedang abg aku amik peluang utk dpt satu yg lebih besar nilainya berbanding aku..huhu, napelah aku tak mintak kasut gak ke..? baju ke?? "

masa tu je aku nyesal> skrg aku x rasa pe dah, anggaplah aku jujur dgn encik>> semoga sengeh encik tu tanda bangga dgn kejujuran aku...al'fatihah utk arwah

<<< blk semula pasal halal haram keju...aku da x sangsi lagi>>> janji ada logo HALAL dr JAKIM dan authority yg sewaktu dgn nya dan diiktiraf JAKIM...harap Jakim buat betul2lah kerja diaa...

lepas ni blh g cari keju daaa yeayyyy!



video


Aku dengan rasminya, semalam telah berjaya membuat sehelai baju buat julung kalinya tauu..khas utk ANNUR HASANAH..ibu buat dengan kasih sayang tau..aku guna kain tudung hitam lama aku yg da tak pakai2 pun..dgn kain putih yg patut dulu buat baju nikah ku...x jd guna kain tu sbb beli siap je..hehehe

cube tgk anak ku ni bergaya x???
Terima kasih tak terhingga kepada tuan punya mesin jahit a.k.a SIL ku, kak mohaizah...byk halangan dan cubaan telah aku tempuh dlm membikin baju ini ,,lebih-lebih lagi bila mesin tu disahkan kena hantar services atas sebab yg tak dpt dielakkkan, alhamdulillah siap kejap je dan dekat je SINGER SERVICE CENTER kat kaw. perindustrian TAGO tuuu...dptlah encik hubby lari2 balik amik aku utk hantar mesin tu service... takdir nak rosak time kat tgn aku kan ..redha...INILAH HASILNYA ..SYUKUR SGT2!!!

ANNUR DA ADA BAJU RAYA >>> IBU BUAT KHAS UTK ANNUR

dan Annur pun dah pandai bertahtih tau!!!! SYABAS anak ku..ALLHAMDULILLAH

"YA ALLAH, berkati setiap langkah anakku, semoga langkahnya menuju jln2 yg diredhai MU~ AMIN"

Monday, August 8, 2011

RAMADHAN PERTAMA ...

SALAM RAMDHAN..

Ini ramadan pertama bergelar IBU>> hari ini genap SEMINGGU berpuasa..1 Ramadhan kami sambut di KOdiang.. dan dirancang ~insyaALLAH.. akhir ramadhan kami sambut di Pontian pulak... mesti syok..dpt lah tgk org berbondong2 pergi terawih kat masjid sebelah umah...aku berharap jugak dpt pergi............sayu..

Sayu~ sbb selalu kalau pergi ENCIK yang galakan dan arwah mmg selalu solat jemaah 5 waktu kat masjid tu... malangnya tahun terakhir hayatnya, dia tak dpt pergi terawih.. terlantar di HKL... berbulan-bulan. Masa melawat arwah dulu... dia asyik kata "Encik rugi..encik rugi.." aku tanya rugi apa? dia jawab " Tak dapat pergi terawih kat masjid".. aku pulak hanya mampu bagi semangat dan redakan sebak hati dia utk terus bersabar dan berjuang..."Takpa, nanti kalau encik dah baik.. dapat blk kg..hari-hari pun boleh pergi.."

Tapi siapalah aku untuk melawan takdirNYA...Dia lebih menyanyagi Arwah encik... Semoga Ramadhan ini pun turun membawa bahagia untuk arwah di alam sana...

Dan inilah ramadhan pertama ku tanpa encik....namun aku bersyukur juga diberi kesempatan sambut aidilfitri di akhir hayatnya... sebagai kenangan untuk dikenang..

Persiapan beraya tahun ini sebagai seorg ibu sedikit mencabar>> sbb mestilah kena puasa dulu..huhu.. puasa dan menyusukan Annur... kadang-kadang plak x hengat.. tapi si Annur plak kuat x blh kata..ibu da nak tido pun x lena sbb annur tarik2 rambut suh main sama... ibu x larat la, puasa...ALASAN ... kena lah makan dan minum secukupnya..dan makan supplement>> currently makan set BF shaklee..

Semalam jemput my bro Nain dan family berbuka kat umah... masak Nasi ayam Hainan...>>resepi dari Myresepi..(tqvm)... misi berjaya... Aierin makan bertambah ..maknanya boleh tahan jugak CUKNA ni masak..huhu>> pengkritik tetap ku still kata blh IMPROVE...insyaALLAH. akan diusahankan dilain masa.
Harap segala kekurangan semalam dapat diperbaiki..terima kasih kerana telah menjadi testimoni ku secara tidak langsung... >>aku tak berapa pandai memasak>>> arwah encik pun risau dulu... sbb tu kena lah belajo skrg...., tp hubby ku terror masak, dia bangga sbb ayam yg digoreng nya laris sehingga licin... goreng special!.. iya>> dia mmg rajin try resepi reka sendiri.. dan lebih cekap di dapur

Sekarang plak tgh plan utk menjahit baju raya Annur> tadi da potong surat khabo..hah anak aku nak pakai baju kertas ker?? oooo tidak..tidak.. itu cuma mock-up saja.. almaklum.. dia lum ada baju kurung so kena try n error.. nanti nak try sarung tang leher tu..tgk boleh lepas x lubang yg aku buat kat mock-up baju tu..kalau x kena besaq kan ler sket... da approve, baru boleh proceed gunting kain... hehehe,,tu pun kain try2...kalau jadi >>baru beli kain betul2 plak..macam main kedai jahit plak...

Aku cuma ada 2 MINGGU sahaja untuk projek jahit menjahit ni..!!! sbb mesin jahit pinjam..diulang mesin jahit pinjam perlu dipulangkan kepada tuan punya iaitu SILkuuu.. sebab dia ada misi meng"alter" baju raya anak beranaknya plak... mampukah aku...??? TUNGGU...

p/s> Annur sudah tumbuh 2 gigi atas jugak.. dan dah pandai nak masuk dapur jugak... ooo>>> RAJIN NYEEE....:) dan da pandai turun katil sendiri!!!

RAMADHAN PERTAMA ...

SALAM RAMDHAN..

Ini ramadan pertama bergelar IBU>> hari ini genap SEMINGGU berpuasa..1 Ramadhan kami sambut di KOdiang.. dan dirancang ~insyaALLAH.. akhir ramadhan kami sambut di Pontian pulak... mesti syok..dpt lah tgk org berbondong2 pergi terawih kat masjid sebelah umah...aku berharap jugak dpt pergi............sayu..

Sayu~ sbb selalu kalau pergi ENCIK yang galakan dan arwah mmg selalu solat jemaah 5 waktu kat masjid tu... malangnya tahun terakhir hayatnya, dia tak dpt pergi terawih.. terlantar di HKL... berbulan-bulan. Masa melawat arwah dulu... dia asyik kata "Encik rugi..encik rugi.." aku tanya rugi apa? dia jawab " Tak dapat pergi terawih kat masjid".. aku pulak hanya mampu bagi semangat dan redakan sebak hati dia utk terus bersabar dan berjuang..."Takpa, nanti kalau encik dah baik.. dapat blk kg..hari-hari pun boleh pergi.."

Tapi siapalah aku untuk melawan takdirNYA...Dia lebih menyanyagi Arwah encik... Semoga Ramadhan ini pun turun membawa bahagia untuk arwah di alam sana...

Dan inilah ramadhan pertama ku tanpa encik....namun aku bersyukur juga diberi kesempatan sambut aidilfitri di akhir hayatnya... sebagai kenangan untuk dikenang..

Persiapan beraya tahun ini sebagai seorg ibu sedikit mencabar>> sbb mestilah kena puasa dulu..huhu.. puasa dan menyusukan Annur... kadang-kadang plak x hengat.. tapi si Annur plak kuat x blh kata..ibu da nak tido pun x lena sbb annur tarik2 rambut suh main sama... ibu x larat la, puasa...ALASAN ... kena lah makan dan minum secukupnya..dan makan supplement>> currently makan set BF shaklee..

Semalam jemput my bro Nain dan family berbuka kat umah... masak Nasi ayam Hainan...>>resepi dari Myresepi..(tqvm)... misi berjaya... Aierin makan bertambah ..maknanya boleh tahan jugak CUKNA ni masak..huhu>> pengkritik tetap ku still kata blh IMPROVE...insyaALLAH. akan diusahankan dilain masa.
Harap segala kekurangan semalam dapat diperbaiki..terima kasih kerana telah menjadi testimoni ku secara tidak langsung... >>aku tak berapa pandai memasak>>> arwah encik pun risau dulu... sbb tu kena lah belajo skrg...., tp hubby ku terror masak, dia bangga sbb ayam yg digoreng nya laris sehingga licin... goreng special!.. iya>> dia mmg rajin try resepi reka sendiri.. dan lebih cekap di dapur

Sekarang plak tgh plan utk menjahit baju raya Annur> tadi da potong surat khabo..hah anak aku nak pakai baju kertas ker?? oooo tidak..tidak.. itu cuma mock-up saja.. almaklum.. dia lum ada baju kurung so kena try n error.. nanti nak try sarung tang leher tu..tgk boleh lepas x lubang yg aku buat kat mock-up baju tu..kalau x kena besaq kan ler sket... da approve, baru boleh proceed gunting kain... hehehe,,tu pun kain try2...kalau jadi >>baru beli kain betul2 plak..macam main kedai jahit plak...

Aku cuma ada 2 MINGGU sahaja untuk projek jahit menjahit ni..!!! sbb mesin jahit pinjam..diulang mesin jahit pinjam perlu dipulangkan kepada tuan punya iaitu SILkuuu.. sebab dia ada misi meng"alter" baju raya anak beranaknya plak... mampukah aku...??? TUNGGU...

p/s> Annur sudah tumbuh 2 gigi atas jugak.. dan dah pandai nak masuk dapur jugak... ooo>>> RAJIN NYEEE....:) dan da pandai turun katil sendiri!!!